Wij mensen zijn sociale wezens en maken deel uit van groepen. We starten in het gezin van herkomst en onze familie. We maken vrienden. We gaan naar school. We hebben een werkkring. We gaan relaties aan en vormen zelf weer een nieuw gezin, soms wel meer.

Het deel uitmaken van een groep vraagt altijd van jou dat je je aanpast om het voortbestaan van de groep te garanderen en ervoor te zorgen dat je van de groep deel kan blijven uitmaken. Om je te kunnen aanpassen ontwikkel je een heleboel strategie├źn en ontstaan er gedragspatronen. Hoe goed deze patronen ook werken voor het behoud van deelname aan de groep en het functioneren als groep, kan het soms blijken dat die patronen juist je persoonlijke ontwikkeling blokkeren en zodanig frustreren dat er psychische en/of lichamelijke klachten ontstaan.

Door het openleggen van deze gedragspatronen ontstaat er meer inzicht in het wat en waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Je krijgt de mogelijkheid om te bepalen of je met dit gedrag door wilt gaan of niet waardoor je je vrijer voelt om de weg te gaan die je graag zou willen gaan. Het openleggen van deze structuren doe ik door het opstellen van het systeem. Dit kan op allerlei manieren zoals het werken met poppetjes, het werken met delen van je persoonlijkheid of het daadwerkelijk opstellen van jouw systeem door een groep mensen waarbij zij leden vertegenwoordigen van jouw systeem, de zogenaamde familieopstellingen.

Het effect van een familieopstelling kan heel krachtig zijn. Je onderzoekt, op een dieper niveau, hoe jij in verband staat met leden uit jouw systeem. Zoals je misschien uiterlijke kenmerken zoals de stand van je neus herkent vanuit de familie, zo worden ook de mechanismen doorgegeven waarmee je in het leven staat. Bewust: “nou lijk ik mijn vader/moeder wel” maar ook onbewust. Sommige patronen zijn zo eigen geworden, je weet niet hoe het anders te doen en er ontstaat verwarring of een blokkade. Iedere keer lopen bijvoorbeeld relaties toch weer stuk of beland je ongewild weer in eenzelfde strijd met jezelf of anderen. Door een opstelling krijg je hier inzicht in. Er komt helderheid en richting. Wil je hier meer over weten neem dan contact met me op.