Bron: Trouw 2 november 2020 Allerzielen

Nabestaanden en Uitvaartbegeleiders over hun ervaringen

“Doordat de hele wereld een beetje stilstond en niet meteen doordenderde, was er alle ruimte en tijd om ons aandacht te geven. Misschien hadden we dat niet zoveel gekregen zonder corona.”

“Wat dat betreft is corona ook een beetje een ‘cadeautje’; we ervaren veel ruimte om in alle rust verdrietig te zijn.”

“Alsof mensen langer met ons verlies bezig zijn, omdat ze zelf niet echt afscheid van papa hebben kunnen nemen.”

“Straks staan we er nog eens goed bij stil; de realiteit is steeds dat het niet kan, een uitgestelde herdenking.”

“Bij de meeste nabestaanden zakt de wens naar zo’n grootse herdenking na verloop van tijd weg en ziet men ook de mooie kanten van het kleine karakter.”

“De intimiteit zorgt ervoor dat mensen gemakkelijke hun woordje uitspreken, juist omdat ze niet voor een bomvolle kerk of aula staan.”

“Mensen blijven juist nu goed bij hun gevoel doordat het zo persoonlijk is; de meest intieme kring is voldoende voor het goed doorlopen van het rouwproces.”

“Behalve livestream zijn er drive through- en walk through uitvaarten bijgekomen waarbij mensen in- en uitrijden of lopen om zo hun respect aan de overleden te toen. Tot slot is de erehaag uit de mottenballen gehaald, die door nabestaanden zeer gewaardeerd wordt.”

“Het enige dat wel echt gemist wordt is lijfelijk contact. Als iemand je vasthoudt, word je even letterlijk gedragen en draag je het verdriet niet meer alleen.”